Velkoobchod krobelomat

Letní akce s růžovým vínem

ČÍM VYŠŠÍ CUKERNATOST, TÍM HNĚDŠÍ BARVA NAŠEHO VÍNA.

Jak vzniká růžové?

 Růžové víno neboli rosé se vyrábí z odrůd modrých hroznů nejčastěji metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu). Říká se, že růžové začíná svůj život jako červené víno, ale pak jej žije jako víno bílé. Rmut z modrých hroznů se nechává naležet zpravidla jen 4 až 6 hodin, aby se ze slupek uvolnilo pouze málo červeného barviva. Pak se mošt od slupek oddělí a dále je s ním nakládáno stejně jako při výrobě bílého vína. Růžové víno se tedy rozhodně nevyrábí slitím bílého a červeného!

POZNÁMKA: RŮŽOVÉ VÍNO OPRAVDU NEVZNIKNE SLITÍM ČERVENÉHO A BÍLÉHO VÍNA.

Jaká jsou moravská a česká růžová?

Česká republika se na rozdíl od mnoha velkých vinařských zemí vyznačuje mimořádnou odrůdovou pestrostí. Hlavním rysem našich růžových vín je tedy bohatství nabídky – odrůdové, podle způsobu zpracování, zbytkového cukru a kyselin, aromatické a chuťové rozmanitosti atd. Naše země má výbornou geografickou polohu, což se odráží v povaze vín, která jsou vyráběna s láskou a péčí moravských a českých vinařů. Nechme se uchvátit příjemnou ovocnou a květinovou vůní našich růžových vín s širokou škálou tónů ve vůni i chuti. Chuť skvěle ladí s vůní a je doplněna buď o svěží kyselinku či příjemný zbytkový cukr.

Co je to klaret?

Klaret je víno vyrobené z modrých hroznů tak, že jsou hrozny hned vylisovány a při výrobě víno prakticky nepřijde do styku se slupkami, z kterých se uvolňuje červené barvivo. Podle rychlosti a způsobu lisování je pak výsledný klaret více či méně narůžovělý. Může být však i úplně světlý jako víno bílé.

Co je to „ryšák“ nebo „růžák“?

„Ryšák“ je staré lidové pojmenování růžových vín používané hlavně na Moravě. V Čechách se dříve častěji používalo již srozumitelnější označení „růžák“.

Už máte objednáno?

DALŠÍ AKTUALITY

Akce a nabídky

Aktuální ceník

Ceník je k dispozici našim odběratelům.
Pro registraci klikněte zde

Kde nás najdete?

Masarykova 118, Modřice.